dissabte, 12 de maig del 2012

La biodiversitat als col·legis de l'Alcúdia

 
 
 
 
 
 
 
 
 
La Casa de la Cultura de l’Alcúdia, una senda improvisada on els jóvens escolars poden contemplar imatges de flora i fauna del paratge del Corral de Rafel. Una senda que ens abocava a triar un destí: la sala 1 on ens esperava la projecció d’un audiovisual amb l’objectiu d’apropar els alumnes als conceptes d’hàbitats i de diversitat. Amb imatges, de vegades suggeridores, d’altres colpidores i les més, sensuals, al so de la música es deixava pas a cada espai i a cada ésser.
 
 
 
 
 
 
 
L’ESTUDI AL MIG DE LA CASA DE LA CULTURA
Els hòmens hem batejat tot el que l’envolta per eixa necessitat que ens és innata de poder identificar les coses. És clar que els noms varien en el lloc i en el temps i és per això que en llocs diferents un mateix ésser rep un nom o un altre. Els nostres avantpassats s’han fixat en la forma de les fulles, les flors, el tacte, el sabor, les propietats medicinals o verinoses, els usos alimentaris, l’hàbitat i, fins i tot, l’estació de l’any en què apareixen i eixos noms que ens han donat són el llegat cultural que ens ha permés identificar-les i ens ha permés fer-ne l’ús adequat quan així ho ha requerit l’ocasió. L’estudi que hem portat endavant també ha de servir perquè els noms no es perden i amb la pèrdua dels noms oblidar-nos d’un passat que és nostre.

Amb l’estudi a peu de camp obtenim l’oportunitat de mostrar en viu els essers vius de l’entorn natural més inmediat, a l’hora que la visio obtinguda en directe, a l’aire lliure i el cel obert ajuda a l’hora de relacionarnos i compartir l’experiencia del coneiximent compartit, on si jo se el mateix que tu i que els demés, aconseguim el establir un vincle que ens du a parlar i de rebot ens ajudara a consolidar llaços socials compartin unes experiencies i munto de diferents coneiximents.


de mati en l'excursió els xiquets i les xiquetes, en primer lloc observaven en silenci, després, i tot de colp, centenars de preguntes es creuaven a mesura que el passeig per les sendes ens apropaven als murs de la casa i els esclatava amb tota la força la natura, durant molt de temps amagada. Colors, sorolls, olors en perfecta mixtura ens envoltaven i ameraven els sentits.


el col•legi Sant Andreu ha tornat al Corral de Rafel, però en aquesta ocasió ha estat la nova tecnologia l’eina que els ha fet reviure l’experiència del passat dimecres.
El Corral ha entrat a les aules amb força així com tot un món meravellós per descobrir que resta captiu en els arxius que ha atrapat la teranyina del núvol de la informació.
Ara, més que mai la tecnologia i la natural caminen de la mà en estreta relació simbiòtica per a ajudar els jóvens alcudians i alcudianes a conéixer l’espai, els éssers i la infinitat de relacions naturals que, amb el temps, s’han teixit.
L’alumnat de 5é mitjançant el treball d’investigació encetat en la webquest del Corral de Rafel aprén a aprendre, a descobrir per ell mateix el món que l’envolta alhora que gaudeix aprenent.
Cada passa que els endinsava en aquest univers recòndit i encisador els feia pampalluguejar les ninetes dels ulls davant les pantalles dels ordinadors i el camí recorregut esdevenia una forta ànsia irresistible per seguir endavant, passar pàgina (pantalla) i veure quina sorpresa s’amagava en un altre espai virtual.
I, ací, en els ones resten buscant el material que formarà part del futur treball amb GLOGSTER.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada